Selecteer taal

Heb ik therapie nodig?

Door Beacon Care Services • 26 okt 2018
 • Geestelijke gezondheidsproblemen komen vaak voor.
 • Het is normaal om angst, verdriet, woede en andere negatieve emoties te voelen.
 • Als iedereen in je leven zegt dat je hulp nodig hebt, misschien wel.

We hebben allemaal van tijd tot tijd een lichamelijke ziekte. En bijna niemand komt door het leven zonder minstens één keer naar een dokter te gaan om een probleem op te lossen. Als het om ons lichaam gaat, weten we wanneer dingen niet goed aanvoelen, en we zijn meestal niet terughoudend om hulp te krijgen.

Misschien denken we anders over geestelijke gezondheid. Die problemen zijn niet altijd eenduidig. Het is normaal om een paar dagen te hebben. Maar als het langer duurt, kan een spreuk van de blues wijzen op depressie. Angsten komen vaak voor, maar fobieën kunnen een probleem aan het licht brengen. Hoe weten we of we die grens hebben overschreden? Dat is hetzelfde probleem met stress na een traumatische gebeurtenis. Hoe weten we of we het niet alleen aankunnen?

Deze vragen komen neer op één: heb ik therapie nodig? Er zijn sterke aanwijzingen dat meer Amerikanen kunnen worden geholpen door met een therapeut te praten. Het National Institute of Mental Health schat dat ongeveer een op de vijf volwassenen in de VS in een bepaald jaar een of ander psychisch probleem heeft. Maar minder dan de helft van deze problemen wordt behandeld. Sommige mensen denken misschien dat ze zich gewoon zo moeten voelen, terwijl anderen misschien hulp willen, maar bang zijn om geëtiketteerd te worden als ze ernaar zoeken.

Hulp vragen bij een emotioneel probleem is een gezonde beslissing. Velen vinden dat het raadplegen van een therapeut het probleem vermindert of gemakkelijker op te lossen maakt dan ze vreesden.

Hier is wat advies om u te helpen beslissen of u, net als tientallen miljoenen andere Amerikanen, baat zou kunnen hebben bij een gesprek met een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg:

Zoek naar de drie D's: nood, duur en handicap. Simon Rego, een psycholoog aan het Montefiore Medical Center in The Bronx, NY, zegt dat iedereen af en toe symptomen heeft die verband houden met psychische aandoeningen. Het probleem is wanneer deze symptomen niet verdwijnen en uw leven overnemen. Rego zegt dat je om hulp moet vragen als je dat bent bedroefd door de symptomen en als hun looptijd lijkt ongebruikelijk lang. Het derde teken is of ze dat zijn uitschakelen. Dat wil zeggen, als ze "een punt hebben bereikt waarop ze u verhinderen te functioneren in uw werk, privé en sociaal leven."

Neem een hint van vrienden en familie. Anderen kunnen misschien veranderingen in uw stemming en gedrag zien die u niet (of weigert) te herkennen. Stressreacties, overmatig gebruik van middelen, depressie en ongecontroleerde woede kunnen relaties vernietigen. Degenen die dicht bij u in de buurt zijn, kunnen de eersten zijn die de schade zien wordt aangericht. Rego zegt: "Als iedereen in je leven zegt dat je hulp nodig hebt, misschien wel."

Oefen zelfhulp maar ken de grenzen ervan. U kunt (en zou moeten) alles doen wat mogelijk is om uzelf geestelijk gezond te houden. De American Academy of Family Physicians stelt deze vier regels voor om uw emoties te beheersen:

 1. Leer uw gevoelens op een gepaste manier te uiten. Laat mensen in uw omgeving weten wanneer iets u dwars zit.
 2. Denk na voordat je iets doet. Voordat je je laat meeslepen door je emoties en iets zegt of doet waar je misschien spijt van krijgt, moet je jezelf de tijd gunnen om na te denken.
 3. Streef naar balans in je leven. Maak tijd vrij voor dingen die u leuk vindt. Concentreer u op positieve dingen in uw leven.
 4. Zorg voor uw lichamelijke gezondheid. Sport regelmatig, eet gezonde maaltijden en zorg voor voldoende slaap. Gebruik niet te veel drugs of alcohol.

Als je dit allemaal doet en je probleem blijft bestaan, dan is het een goed idee om naar therapie te kijken. Net als bij lichamelijke gezondheid is zelfhulp niet altijd voldoende om u beter te maken.

Ken de tekenen van een ernstige ziekte. Een ernstige psychische aandoening, zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie, geeft meestal vroege waarschuwingssignalen af voordat deze zich volledig ontwikkelt. De American Psychiatric Association zegt dat u zich zorgen moet maken als meerdere (niet slechts een of twee) van de volgende symptomen optreden:

 • Recente sociale terugtrekking en verlies van interesse in anderen
 • Een ongebruikelijke achteruitgang in functioneren, zoals stoppen met sporten, niet op school komen of moeite hebben met het uitvoeren van bekende taken
 • Problemen met concentratie, geheugen of logisch denken en spreken die moeilijk uit te leggen zijn
 • Verhoogde gevoeligheid voor bezienswaardigheden, geluiden, geuren of aanraking; vermijden van overprikkelende situaties
 • Verlies van initiatief of verlangen om deel te nemen aan een activiteit; apathie
 • Een vaag gevoel losgekoppeld te zijn van jezelf of de omgeving; een gevoel van onwerkelijkheid
 • Ongebruikelijke of overdreven overtuigingen over persoonlijke bevoegdheden om betekenissen te begrijpen of gebeurtenissen te beïnvloeden; onlogisch of "magisch" denken dat typisch is voor de kindertijd bij een volwassene
 • Angst of vermoeden van anderen, of een sterk zenuwachtig gevoel
 • Onkarakteristiek, eigenaardig gedrag
 • Dramatische veranderingen in slaap en eetlust of verslechtering van persoonlijke hygiëne
 • Snelle of dramatische verschuivingen in gevoelens of 'stemmingswisselingen'

Heeft u therapie nodig, of gewoon wat afstemming?

Aan de minder ernstige kant van het spectrum kunt u milde symptomen hebben waardoor u zich niet op uw best voelt, maar die u niet uitschakelen. Dat wil zeggen dat ze mogelijk niet neerkomen op een ziekte zoals gedefinieerd door de Diagnostische en statistische handleiding voor geestelijke aandoeningen (DSM). Dit kan betekenen dat uw behandeling niet wordt gedekt door een verzekering. Aan de andere kant kan het toch lonend zijn om een professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen. U krijgt mogelijk nuttig advies en de verzekering dat u in orde bent.