Selecteer taal

Het is oké om hulp te vragen

Door Beacon Care Services • 26 okt 2018

Mensen met psychische aandoeningen herstellen en hervatten hun normale activiteiten als ze de juiste ondersteuning en behandeling krijgen.

Wat is er nodig om u naar de dokter te brengen voor een lichamelijke gezondheidsprobleem? Misschien niet veel. Een slechte hoest en koorts zijn misschien genoeg. Of misschien een nieuwe pijn waar u zich zorgen over maakt, of een gebroken bot.

Maar wat als u een verontrustende verandering in uw stemming, slaappatroon, werkgewoonten, gokken, drinken of relaties heeft opgemerkt? Wat als je erover nadenkt om zelfmoord te plegen? Dit zijn momenten waarop u om hulp moet vragen.

Maar voor veel mensen is het moeilijk om een afspraak te maken met een therapeut.

Misschien is het een gevoel dat u uw problemen alleen moet aanpakken. Misschien schaam je je als je over je gevoelens praat. Misschien ben je bang dat de therapeut je zal beoordelen of je baas of familie zal vertellen dat je naar hun kantoor bent geweest.

Mythe van psychische aandoeningen als teken van zwakte

Vooruitgang in onderwijs en onderzoek hebben ons geholpen om psychische aandoeningen en het succes van behandelingen te begrijpen. Deskundigen geloven nu dat psychische aandoeningen waarschijnlijk het gevolg zijn van chemische onevenwichtigheden in de hersenen. Een persoon met een dergelijke onbalans kan de aandoening erven. Of het kan worden veroorzaakt door stress, drugsmisbruik of veranderingen in uw chemische samenstelling als gevolg van zwangerschap, medicijnen, menopauze of veroudering.

Psychische aandoeningen kunnen veel soorten gedrag veroorzaken, zoals grote droefheid en prikkelbaarheid, en in ernstige gevallen hallucinaties en terugtrekking. Dit gedrag kan niet naar believen worden veranderd en u hebt er vaak geen controle over.

Het goede nieuws is dat mensen met psychische aandoeningen beter worden en weer een normaal leven kunnen leiden als ze de juiste ondersteuning en zorg krijgen.

Misvattingen over het therapieproces

Sommigen kunnen worden tegengehouden door verkeerde opvattingen over het therapieproces, zegt Tina Tessina, Ph.D., een gediplomeerd therapeut. "Mensen komen zo bang mijn kantoor binnen", zegt ze. Ze zegt dat mensen bang zijn voor hun eigen gevoelens, en voor wat er kan gebeuren als ze die gevoelens toegeven. Ze denken: “Als ik ooit ga huilen, zal ik nooit stoppen. Als ik mezelf mijn woede laat uiten, zal ik echte schade aanrichten. "

Patricia A. Farrell, Ph.D., een gediplomeerd psycholoog en auteur, zegt dat mensen ook bang kunnen zijn voor de sessies zelf. Therapie is misschien geen diepgaande analyse van trauma's en innerlijke gedachten uit de kindertijd. Het is meer een korte reeks probleemoplossende sessies. Ze zijn gefocust op bepaalde gedragingen of denkpatronen en leren technieken om deze te veranderen. "Veel therapie bestaat uit twee mensen die samenwerken voor het beste resultaat voor die persoon", zegt ze. "Het is meer zoals leren hoe je dingen een beetje beter kunt doen ... Je gaat uit en je probeert iets, en je komt terug om erover te praten."

Dit type therapie werkt goed bij problemen die nog geen werk- of levensbedreigende crises zijn geworden.

Het gevaar van wachten

Farrell zegt dat het tijd is om hulp te zoeken "als iets je leven bijna dagelijks verstoort ... en het lijkt al een paar weken aan te gaan."

En met gedachten om zichzelf te doden, is het risico om niet op tijd hulp te krijgen veel groter dan een verloren baan of relatie. Farrell zegt dat plannen voor zelfmoord een rode waarschuwing is. Elke keer dat iemand medicijnen begint op te hamsteren of na te denken over een suïcidale daad in andere concrete termen, "kun je maar beter onmiddellijk een plan hebben om hulp te krijgen."

Iemand anders over uw probleem vertellen is de eerste stap om het op te lossen en misschien uw leven te redden.