Selecteer taal

Wat u kunt verwachten in therapie

Door Beacon Care Services • 26 okt 2018
  • Talktherapie vergroot de zelfkennis en leert gezonde mentale gewoonten.
  • De focus moet liggen op het bereiken van een doel dat u en uw therapeut zijn overeengekomen.

Wat gebeurt er als je in therapie gaat? Ten eerste is er het feit dat het allemaal om praten gaat. Naast het gesprek heb je misschien wat huiswerk tussen de sessies door.

Maar hoe wordt u hierdoor beter? Dat is uw echte zorg. Mensen gaan tenslotte naar therapie omdat ze een probleem hebben waardoor ze pijn krijgen. Soms kunnen medicijnen zoals antidepressiva de pijn verlichten met kleine praattherapie. Hoe kan therapie ook werken, of zelfs beter?

Het antwoord zit letterlijk in je hoofd. De hersenen veranderen zenuwverbindingen en signaalpaden naarmate ze nieuwe ervaringen opdoen. Je hele leven is het constant aan het leren en aan te passen. Dit betekent dat patronen van gedachten en emoties niet in steen gebeiteld zijn. Ze kunnen worden gewijzigd. Therapie richt zich op de patronen die schadelijk zijn. Het traint je hersenen om verschillende te kiezen.

Op deze manier is therapie gewoon een andere vorm van leren. Het leert je over jezelf terwijl je slechte mentale gewoonten vervangt door gezonde.

Een deelnemer, niet alleen een persoon die hulp zoekt

Therapie is er in vele vormen. Wat de therapie doet werken, is de inspanning van de persoon die therapie ondergaat. Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) kun je verwachten dat je huiswerkopdrachten krijgt. Bij alle soorten therapie is het doel om zelfkennis op te doen en ernaar te handelen. Eerst leer je, met hulp van de therapeut, waarom je denkt en handelt zoals je doet. Dan doe je het veranderingswerk. "Het doel is om patiënten te leren hun eigen therapeut te worden", zegt Judith S. Beck, Ph.D., voorzitter van het Beck Institute of Cognitive Behavior Therapy.

Onderzoek toont aan dat therapie het beste werkt met "extra-therapeutische" ondersteuningen. Deze omvatten motivatie van familie en vrienden, en van levensgebeurtenissen (zoals het veranderen van baan). Dan is er de kwaliteit van de relatie tussen persoon en therapeut, de keuze van de methode en het eigen niveau van hoop. Bij therapie kan alleen de therapeut en u betrokken zijn. Succesvolle therapie omvat vaak de steun van familie, vrienden en de gemeenschap.

Van intake tot uitkomsten

De therapie begint vaak met een beoordeling, gevolgd door een diagnose en een behandelplan. U kunt een vragenlijst over de gezondheidsgeschiedenis invullen. De vragen omvatten thuis, werk, leven, relaties, ouders, partners en andere factoren die van invloed zijn op uw emotionele leven.

De therapeut en de cliënt kunnen beslissen over gerichte doelen. Ze kunnen zoiets zijn als 'Verbeter de stemming door ten minste één plezierige activiteit per dag te doen'. Dit soort doelen zijn typerend voor CGT. Of ze kunnen uitgebreider zijn. Dit omvat ook leren hoe u gezonde relaties kunt hebben. Zowel jij als de therapeut moeten het doel zichtbaar houden en eraan werken om het te bereiken.

Dan heb je sessies van 45-50 minuten.

Wat er tussen deze sessies gebeurt, hangt af van de therapiemethode. De therapeut kan vragen stellen om problemen te laten zien die u niet had opgemerkt. Deze vragen zijn belangrijk bij CGT. Bij andere therapievormen kan de therapeut meestal luisteren en u laten praten. Dit kan vrije associatie omvatten. Daar stapt de therapeut opzij en kun je zeggen wat er in je opkomt.

Tussen de sessies door, vooral bij CGT, kunt u taken krijgen. Ze ondersteunen het werk dat u met uw therapeut doet. Iemand die geen werk heeft, kan bijvoorbeeld een sollicitatie als huiswerk indienen.

Tijd en voortgang

Hoe lang uw therapie duurt, hangt sterk af van de diagnose. In sommige gevallen zijn slechts zes tot twaalf sessies nodig. Voor meer gecompliceerde problemen zijn er veel meer nodig. Het belangrijkste is om vanaf het begin realistische verwachtingen te hebben. En dat komt wanneer jij en je therapeut de juiste doelen in de juiste hoeveelheid tijd stellen.